freelance werkvoorbereiding rijksmonument

Opdracht            :

Werkvoorbereiding en voortgang bewaken in team hoofdaannemer, funderingsherstel, casco- en afbouwrenovatie.

Opdrachtgever :

Aannemingsbedrijf Nico de Bont B.V.

Oppervlakte      :

BVO 3500m²

Status                  :

drie rijksmonumenten + Unescogebied

 

vraag

Project: herbestemming van drie rijksmonumenten met koetshuis naar hoogwaardige zorgwoningen voor ouderen. Een prestigieuze opdracht waarvoor ik gedurende het gehele bouwperiode als werkvoorbereider binnen het team van de hoofdaannemer was aangesteld. De hoofdaannemer, een gerenommeerde restauratiebedrijf van ver buiten de Randstad, had deze mooie opdracht vanuit een aanbesteding verkregen. Voor de uitvoering had het bedrijf behoefte aan een bouwbegeleider in Amsterdam met een lokaal netwerk aan specialisten. Ik werd benaderd om het financiële overzicht en de voortgang te bewaken en de uitvoering te ondersteunen. Dat heb ik gedaan vanaf de eerste sloopwerkzaamheden tot na de oplevering. Een eervolle en dankbare opdracht met een prachtig resultaat.

 

uitvoering

Er is gestart met lokaal funderingsherstel en sloopwerkzaamheden. Alle gedateerde aanpassingen aan de gebouwen zijn verwijderd, de monumentale onderdelen zijn behouden. Er heeft asbestsanering plaatsgevonden, evenals dakrenovatie en gevelonderhoud. De gebouwen zijn verduurzaamd door onder meer de toepassing van voorzetbeglazing, vlaswol in voorzetwanden, dakisolaties, technische installaties en vegetatiedaken. De geornamenteerde stijlkamers zijn voorzien van nieuw stukadoorswerk en schilderwerk en voorzien van fineerdeuren. Monumentale wandbespanningen, lambriseringen en schilderwerk zijn gerestaureerd. De inpandige ontsluitingen zijn verbeterd door het toevoegen van atriumvloeren, deursparingen en een miva lift. Het koetshuis is terughoudend gerenoveerd en heeft weer een functie. De overwoekerde tuin met monumentale bomen is onder handen genomen en opnieuw ingericht met een klassiek ontwerp.

 

diensten 

  • Inkoopvoorbereiding en contracteren onderaannemers.
  • Bouwbudgetten in kaart brengen en strategie bepalen voor optimalisatie.
  • Alle bouwkostenwijzigingen van a tot z verzorgen (meer- en minderwerk, stel- en verrekenposten).
  • Technische overleggen voeren met architect, aannemers en constructeur.
  • Overall- en deelplanningen opstellen, aansturen en bijstellen.
  • Ondersteuning van uitvoeringsteam en projectleiding.
  • Aansturing uitvoeringsefficiëntie en bezetting bouwplaats personeel.
  • Werk- en bouwvergaderingen (voorbereidingen en deelname).

 

resultaat

De drie rijksmonumenten zijn onder de naam Het Hendrickszhuys in gebruik genomen door Domus Magnus. Deze zorgspecialist biedt in dit gerenoveerde 17-eeuwse herenhuis exclusieve appartementen voor ouderen aan met inpandige ondersteunende faciliteiten. Het Hendrickszhuys is compleet gerestaureerd en verduurzaamd. De appartementen hebben een oppervlakte tussen de 40 en 80 vierkante meter en zijn voorzien van ornamenten plafonds, een schouw of dakterras, ruime woonkamer, slaapkamer en luxe badkamer. Blikvangers zijn de marmeren entree en het trappenhuis in de centrale hal. Vanuit de hal zijn tevens de lift en gemeenschappelijke huiskamers bereikbaar. In de klassiek aangelegde tuin van 500 vierkante meter zijn tal van zitjes gerealiseerd.

zie ook: opdrachtgevers aan het woord